19 Aralık 2009 Cumartesi

Gaz Paço (İspanyol Çorbası )

Gazpacho: Andalusia’nın (Endülüs’lerin) Güney İspanya bölgesinin olgun domates,
yeşil dolmalık biber, salatalık, sarımsak ve su ile ıslatılmış ekmeğin, zeytinyağı, sirke ve
buzlu su ile karışımından hazırlanan ve soğuk servis edilen yemeğidir. Geleneksel olarak
tarlalarda çalışan işçilerin yiyeceği olduğu bilinmektedir. İlk başlarda sadece ekmek, su ve
zeytinyağı dornillo adı verilen ahşap kaplarda dövülerek yapılırmış. Yani fakirlerin
yiyeceğiymiş. Andalusia’nın en çok bilinen bu yemeğinin İspanya orta çağlarda İslam
dünyasının bir parçası iken ortaya çıktığı söyleniyor.
Gazpacho’nun geleneksel hazırlanış tarzı, bir havanda (şimdi blender
kullanılmaktadır) bayat ekmek ile sebzelerin macun hale getirilip sonra domatesler,
zeytinyağı en sonunda sirkenin eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Domatesler daima süzgeçten
geçirilmiş, tamamen çekirdeksiz olması gerekiyor.
Malzemeler (2 litre )
· 200 g ekmek
· 200 ml zeytinyağı
· 5 g (iki diş) dövülmüş sarımsak
· 500 g domates
· 100 ml sirke
· 500 g buz
· 100 g soğan (ince kıyılmış)
· 100 g salatalık (küp doğranmış)
· 100 g conkase domates
· 100 g sivri biber
· 100 g kruton
· 250 g salatalık (soyulmuş)
· 200 g tatlı taze kırmızıbiber
· 15 g kimyon tohumu
Hazırlanışı
Ekmekleri küçük parçalar halinde kesin. Zeytinyağını ve dövülmüş sarımsağı
karıştırıp ekmeklere yedirip 10 dakika dinlendirin.
Domatesleri dörde bölün. Salatalıkları dilimleyin. Tatlı taze kırmızıbiberleri ekleyin.
Diğer malzemeleri bu karışıma katıp karıştırdıktan sonra 10 dakika dinlendirin.
Kimyon tohumlarını ve sirkeyi karışıma ilave edip bir tel süzgeçten geçirin. Mikserde
iyice çırpın. Buzları katın.
Çorbayı soğuk olarak, ince kıyılmış soğan, küp şeklinde doğranmış salatalık, domates
ve yeşil biber eşliğinde, krutonla süsleyerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder