DOMATES SOSU MALZEMELERI
ÖLÇÜ 5 LİTRE İÇİN 1/2 LİTRE İÇİN
Margarin 350g 30 g
Soğan (mire-poix doğranmış) 400 g 40 g
Havuç (mire-poix doğranmış) 400 g 40 g
Kereviz (mire-poix doğranmış) 200 g 25 g
Defne yaprağı 1 adet ½ adet
Taze kekik 1dal (1 tatlı kaşığı. kuru kekik) 1dal veya 1 çay kaşığı
Sarımsak 1 diş (dövülmüş) ½ diş (dövülmüş)
Un 400 g 40 g (1 çorba kaşığı silme)
Domates (concasse hazırlanmış)
Veya püre halinde 3000 g 300 g
Domates Salçası 300 g 30 g
Et suyu 5 litre 400 ml (2 su bardağı )
Seker 50 g 1 çay kaşığı
Tuz (yeterince) (yeterince)
Taze çekilmiş karabiber (yeterince) (yeterince)
(Domates olmadığı zaman ¼ ölçüsünde salça kullanılabilir.)
İŞLEM BASAMAKLARI:
1-Derin bir tavada margarini eritin. Soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik ve
sarmısağı ekleyin, hafif kavrulmasını sağlayın.
2-Unu katıp, sarı meyane (sarı roux) kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya
bırakın.
3-Domates concasseyi ekleyip karıştırın.
4-Et suyunu ayrı bir yerde kaynatın. Sıcak et suyunu karışıma bir spatülle sürekli
karıştırarak yedirin. Topaklanmamasına dikkat ediniz.
5-Şekeri ekleyin. Tuz ve karabiberini kontrol ederek ekleyin.
6-Kısık ateşte 1 saat kadar dibinin tutmamsı için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça
kefini (köpüğünü) alın.
7-İnce bir süzgeçten geçirin ve süzün. Sosun kabuk bağlaması için üzerine eritilmiş
margarin gezdirerek soğutup soğuk odada (buz dolabında ) saklayın.
0 yorum:
Yorum Gönder